Puttgarden

 

De Vogelfluglinie (Deens: Fugleflugtslinjen) is een verbinding voor het internationale weg- en spoorwegverkeer tussen Duitsland en Denemarken. De Vogelfluglinie loopt over de Fehmarnbelt, een zeestraat in de Oostzee tussen het Duitse eiland Fehmarn en het Deense eiland Lolland. De Vogelfluglinie werd in 1963 geopend. De naam verwijst naar de vogeltrek van de wilde ganzen en andere arctische watervogels tussen Midden-Europa en Scandinavië. De Vogelfluglinie bestaat uit twee elementen: de 963 meter lange Fehmarnsundbrug uit 1963 en de veerverbinding, waarmee ook treinen worden overgevaren, tussen de havens Puttgarden en Rødby.

De Vogelfluglinie is de kortste spoor- en wegverbinding tussen de regio's Hamburg en Kopenhagen/Malmö. De Vogelfluglinie is 160 km korter dan de verbinding via Jutland en de Kleine en Grote Belt.

 

 

Van hieruit gingen alle internationale treinen de boot op voor de oversteek naar Rodby, om daarna door te rijden naar Kopenhagen, Stockholm en soms Oslo. Het was ook een van de momenten waarop reizigers en spoormedewerkers even een frisse neus aan dek konden halen. En natuurlijk de mogelijkheid om belastingvrij inkopen te doen. Onder de medewerkers van die spoorwegen waren ook de conducteurs van bijvoorbeeld de wagon-lits. Deze deden oa dienst op de lig- & slaaprijtuigen van de Nord-West Expres, de dagelijkse verbinding tussen Hoek van Holland en Kopenhagen. 

  

In die tijd waren er 9 sporen volop in gebruik in Puttgarden, en gebruik makend van 3 perrons.

 

Nu rest er nog 1 actief perron, voor om de 2 uur een ICE naar Hamburg cq Kopenhagen, en elk uur een stoptrein naar Kiel..

 

Puttgerden, the German end of the so called "Vogelfluglinie". It exists 50 years now, this connection by ferry between Fehmarn ( Germany) and Sealand ( danmark), i.e. Puttgarden and Rodby. Once was Puttgarden a station with 3 competely used platforms. A lot of trains from all over Europe to Kopenhagen and further wre shipped on the ferries to Rodby. Now one platform remains, with a few ICE's from Kopenhagen to Hamburg/Berlin vv and a slowtrain once an hour from Puttgarden to Kiel. Remaining overgown platforms and tracks..